Kozmetikte GMP Danışmanlığı
GMP Nedir?
GMP, kozmetik ürünlerin insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde güvenli ve gereken kalitede olduklarını güvence altına almak hedefi ile yapılan organizasyonların bütünüdür. İngilizce açılımı “Good Manufacturing Practices (İyi Üretim Uygulamaları)”tir.
GMP yapısındaki kritik basamaklar aşağıdaki gibidir:
- Personel (sağlık, eğitim, hijyen, görev tanımları, hiyerarşik yapı gibi…)
- Tesis altyapısı (havalandırma sistemi, su sistemi, borular ve giderler, zemin, tavan ve pencereler, aydınlatma, atık yönetimi, alanların ürün ve ürün hacmi için uygunluğu gibi…)
- Girdi malzemeleri (su, hammadde ve ambalaj) (dezenfeksiyon ve/veya sanitizasyon, son kullanma tarihleri, fatura kayıtları, stok takibi, gibi…)
- Özel olarak ürünlerin üretildiği, kontrol edildiği ve doldurulduğu alanlar ve bu işlemler için kullanılan ekipmanlar, cihazlar (temizlik, nem ve sıcaklık koşulları, çapraz bulaşma riskine karşı önlemler, seri üretim kayıtları, bakım, onarım, kalibrasyon, ürün testleri gibi…)
- Depolar (Temelde hammadde, ambalaj, yarı mamul, numune, bitmiş ürün için ayrılmış bölümler ve bu bölümler içerisinde yer alan eşyanın kullanım durumunu gösteren kabul, karantina ve ret alanları. Bu bölümlerin temizliği, madde ve ürünlerin saklama koşulları/son tüketim tarihleri, dağıtım ve sevkiyatları. Haşere ile mücadele gibi…)
- Dokümantasyon (SOP, fason hizmetler, düzeltici/önleyici faaliyetler, denetim, şikâyet, geri çekme, iade, imha prosedürleri, talimatları, kayıtları gibi…)
Kozmetik GMP Danışmanlığı Nedir?
Kozmetik ürünlerin iyi üretim uygulamalarına uygun, standart ve kılavuzda yer alan tüm parametrelere göre üretilmesi her kozmetik ürün üreten tesis için bir zorunluluktur.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de GMP Sertifikası verdiği kozmetik üretim tesislerinin listesini internet sitesinde yayınlamakta ve düzenli aralıklar ile güncellemektedir.
Yeni kurulan ve/veya kurulu olan işletmeleriniz için Kozmetik GMP dokümantasyon sisteminin oluşturulması, uygulanması noktasında eğitimler verilmesi ve iç denetim süreçleri için bizimle iletişime geçebilir, Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinde firmanızın da adını görmek istiyorsanız tecrübelerimizden faydalanabilirsiniz.
Neden GMP Uygulanmalıdır?
- GMP uygulamaları bir ürünün güvenliğini ve kalitesini arttıran uygulamalardır. Ürünlerin sağlık riski teşkil etmemesini sağlamasının yanı sıra hatalı ürünlerin üretilme olasılığını da en aza indirir.
- Gerekli standartlara uyulması tüketicilerin ürüne karşı duyduğu güveni de arttırır. Tüketicilerin gerçek ürünlere, doğru ve eksiksiz etiket bilgilerine erişmesi mümkün hale gelir.
- İlgili şirketin itibarını ve rekabet gücünü arttırır. Tüketici güveninin artması şirket itibarının da artmasına neden olur. Böylece diğer firmalara karşı rekabet gücü elde edilebilir.
- Yasa ve düzenlemelere uyum sağlar. GMP standartları tüketicilerin sağlığını korumak amacıyla oluşturulmuş standartlardır ve firmaların bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmesi beklenir.
- Maliyetleri düşürür. GMP standartlarına uymak üretim sürecinde meydana gelebilecek hata ve kazaların önüne geçeceğinden, maliyeti düşürmeye de yardımcı olur. Ürün geri çağırma ve tazminat gibi risklerin de önüne geçilmesini sağlar. Böylece daha verimli ve üretken bir üretim süreci elde edilebilir.
GMP standartlarına uyulmaması ürünlerin güvenli olmamasına, hatalı ya da bozuk şekilde üretilmesine, ürünlerin geri çağrılmasına ya da tazminat ödemesi gerektirmesine, israfın ve verimsizliğin artmasına, yasal yaptırımlarla karşılaşmaya ve bunların sonucunda tüketici güveninin azalıp firma itibarının zayıflamasına neden olur. Bu nedenle GMP standartları ciddiye alınmalı ve gerekli yükümlülükler yerine getirilmelidir.
GMP Sertifikası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- GMP sertifikası alma sürecinin uzun bir süreç olduğu ve pek çok ayrıntıyı kapsadığı unutulmamalıdır.
- Sertifika maliyetleri, üretim tesisinden üretim tesisine değişiklik gösterebilir.
- Sertifika alma süreci boyunca ilgili belgelendirme kuruluşu ile uyumlu bir şekilde çalışılmalıdır.
- GMP sertifikası almak söz konusu olduğunda, standartlar ve gereklilikleri doğru anlamak ve bunlara hakim olmak büyük önem taşır.
- Firmada faaliyet gösteren personellerin de GMP standartları konusunda eğitilmesi gerekir. Bu da firmanın planlaması gereken bir başka süreçtir.
- GMP standartlarındaki ana elementlerden biri de dokümantasyonun eksiksiz ve güncel tutulmasıdır.
Kozmetikte GMP Danışmanlığı hizmetimizin faydaları nelerdir?
Yukarıda GMP standartlarının öneminden ve faydalarından bahsedilmiştir. Peki Chemleg olarak sunduğumuz GMP Danışmanlığının faydaları nelerdir?
Öncelikle sektörde uzun yıllardır hizmet veren bir kimyasal danışmanlık şirketi olarak Chemleg, gerekli uzmanlık ve tecrübeye sahip personellerden oluşur. Bu personellerin bilgi birikimleri sayesinde firmaların GMP standartlarını anlaması ve atılması gereken adımları belirlemesi çok daha kolay bir hal alacaktır. Böylece GMP standartlarına uyum süreci hızlanacak, firmaların hata yapılmasının önüne geçilecektir. Süreci doğru bir şekilde yönetemeyen firmaların aksine, GMP Danışmanlığından faydalanan firmalar zaman ve maliyet tasarrufu yapacak, gereksiz yere kaynaklarını israf etmeyecektir.
Yine GMP Danışmanlığı sayesinde, uyumluluk sürecindeki gerekli uygulamalar doğru bir şekilde tamamlanacaktır. Böylece firmaların herhangi bir yasal yaptırımla karşılaşma riski de ortadan kalkacaktır. GMP sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan ve bu başarıyı sürdürebilen firmalar, kozmetik pazarında daha rekabetçi bir konuma gelecektir. Güvenilir bir firma imajına sahip olarak rakiplerinden bir adım öne geçeceklerdir. Chemleg, GMP Danışmanlığı hizmetiyle, standartlara uyum sürecinin her aşamasında destek sağlayarak güncel bilgi ve rehberliğe erişimi mümkün hale getirir.
GMP Danışmanlığı Hizmeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Firmaların GMP danışmanlığı alacağı şirketi seçerken dikkat etmesi gereken en önemli etkenlerden biri uzmanlık ve tecrübedir. Doğru uzmanlık ve tecrübeye sahip olmayan bir danışmanlık firması, GMP uyum sürecinde gerekli desteği sağlayamaz.
Bu danışmanlık firmasının sağlayacağı hizmetin kapsamına giren etmenler ve ücretlendirme de net bir şekilde belirlenmelidir. Sürecin pürüzsüz bir şekilde yürütülebilmesi için danışmanlık firması ile açık ve şeffaf bir iletişim kurulmalıdır.
Chemleg olarak, kozmetik ürünleriniz için GMP uyumu sürecinde sizlere yardımcı olmaya hazırız.