Biyosidal ürünler, mikroorganizmalar, bitkisel ürünler ya da doğal maddeler gibi biyolojik bileşenleri içeren pestisit ürünlerdir. Bu ürünler zararlı organizmaların kontrolü, özellikle de haşere ve hastalık etkenlerinin yönetimi amacıyla kullanılırlar. Ancak biyosidal ürünlerin kullanımı, çevresel ve insan sağlığı üzerinde potansiyel zararlı etkileri beraberinde getirebilir. Bu nedenle, bu ürünlerin güvenliği ve etkinliği değerlendirilmelidir.
Biyosidal bir ürünün onaylanabilmesi için, ürünle veya kalıntılarıyla temas eden, bunları doğru ve amacına uygun şekilde kullanan insanların sağlığı güvenceye alınmalıdır. Biyosidal ürünlerin risk değerlendirmesinin yapılmasının sebebi budur. Biyosidal Ürünler Yönetmeliğine göre yapılan risk değerlendirmesi sonucunda ise aynı yönetmeliğin Ek-VI’sı uyarınca biyosidal ürün risk değerlendirme raporu hazırlanır. Bu rapor biyosidal ürün ruhsat başvurularında Bakanlığa sunulan belgelerden biri olup içeriğinde şu başlıkları barındırır:
Biyosidal ürünün kullanımı sonucu doğası gereği ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerin incelenmesi.
Maruz kalınan biyosidal ürünün içeriğindeki aktif veya önem arz eden maddelerin maruz kalınan doz miktarı ve bunların oluşturduğu tepkilerin incelenmesi.
İnsan sağlığı ve çevrenin maruz kalma tahminlerinin biyosidal ürün içeriğindeki aktif ve önem arz eden maddeler için yapılması, öngörülen çevresel konsantrasyon (PEC) değerlerinin insan sağlığı maruz kalma yolları ve çevresel ortamlar için hesaplanması.
Biyosidal ürün içeriğindeki aktif ve önem arz eden maddelerin insan sağlığı ve çevresel ortamlar için oluşturduğu zararların risk karakterizasyonu oranlarının (RKO) hesaplanması ve bu olumsuz etkilerin şiddetinin değerlendirilmesi.