Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına göre, Türkiye’de zararlı kimyasalların uluslararası ticareti yapılırken PIC Yönetmeliği ve Rotterdam Sözleşmesinin ülkemiz mevzuatına aktarılması maksadıyla Bakanlık tarafından yayımlanan “Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik” gerekliliklerine uyulmalıdır.
Ön Bildirimli Kabul Tüzüğü ((AB) (649/2012) olarak da bilinen PIC Yönetmeliği, çevre ve insan sağlığını bazı zararlı kimyasalların etkilerinden korumayı amaçlayan ve bu kimyasalların ithalatı ve ihracatında iş birliğini teşvik ederek taşınmaları, kullanımları, depolanmaları ve bertarafı hakkında ülkelere bilgi sunmayı hedefleyen bir yönetmeliktir.
PIC Yönetmeliği, bazı zararlı kimyasallar ve önceden belirlenmiş onam prosedürü hakkındaki Rotterdam Sözleşmesini uygulamaktadır. Söz konusu sözleşmeye uymak ve ilgili AB Yönetmeliğinin ülkemize aktarılması maksadıyla Bakanlık tarafından 32087 sayılı Resmi Gazete’de “Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır.
PIC Yönetmeliği ve Bakanlık tarafından yayımlanan “Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik” ile birlikte, ilgili kimyasalların uluslararası ticaretini gerçekleştirecek kimseler için kimi yükümlülükler doğmaktadır. PIC Prosedürüne, diğer adıyla Ön Bildirimli Kabul Tüzüğüne tabi olan kimyasalların ve yasaklı ya da kısıtlanmış kimyasalların ithalatı ve ihracatı söz konusu olduğunda, ilgili ülkeye bildirim yapmak, güvenlik bilgi formlarını (GBF) vermek, her yılın ilk çeyreğinde ve ihtiyaç oldukça Bakanlığı bilgilendirmek bu yükümlülüklerden bazılarıdır.
İlgili mevzuatı incelemek için tıklayınız.