KKDİK Ortak Kayıt Dosyası
KKDİK Ortak kayıt Dosyası Nedir?
KKDİK Yönetmeliği uyarınca “KKDİK Ortak Kayıt Dosyası” (Joint Submission Dossier) hazırlanması, aynı kimyasal madde için birden fazla kayıt yaptıran tarafların kayıt işlemlerini ortaklaşa yürüterek bilgi paylaşımını arttırmayı ve maliyetlerini azaltmayı amaçlayan bir işlemdir.
KKDİK Ortak Kayıt Dosyası içeriğinde KKDİK Yönetmeliği kapsamında sunulması gereken belgeler ile kimyasal maddenin güvenli kullanımına ilişkin gerekli bilgiler yer almaktadır. Dosyanın içeriğindeki temel bileşenler şu şekilde sıralanabilir:
- Teknik Dosya (Technical Dossier)
Teknik dosya içerisinde maddenin kimliği, fizikokimyasal özellikleri, toksikolojik ve ekotoksikolojik bilgileri, kullanım alanları ve güvenli kullanım rehberi gibi bilgiler yer alır. - Kimyasal Güvenlik Raporu (CSR)
Risk değerlendirmesi, risk yönetim önlemleri , işletim koşulları ve maruz kalma bilgileri kimyasal güvenlik raporunda bulunmaktadır. - Ortak Kayıt Beyanı (Joint Submission Statement)
KKDİK Ortak Kayıt Dosyasında üye firmaların ortak bir başvuru yapma ve bilgi paylaşma konusunda anlaştıklarını gösteren bir beyan da yer almalıdır.
KKDİK Ortak Kayıt Dosyası; kimyasal maddelerin güvenli kullanımını sağlayarak insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmaya katkıda bulunur.
KKDİK Ortak Kayıt Dosyası Nedir?
KKDİK Ortak Kayıt Dosyası, KKDİK Yönetmeliği uyarınca kimyasal kayıt işleminin bir parçasıdır. Ortak kayıt aracılığıyla yapılan kayıt, aynı kimyasal maddeyi kayıt eden firmaların bilgi paylaşımını ve maliyetlerini optimize etmeye olanak tanıması açısından faydalıdır.
KKDİK Yönetmeliği’ne göre, yıllık 1 ton ve üzerinde kimyasal madde imal eden veya kendi halinde veya karışım içinde ithal eden firmaların söz konusu madde için kayıt işlemi yapması zorunludur. Ortak kayıt dosyası da, yukarıda belirtildiği gibi, bu kayıt işleminin bir parçası olarak tanımlanabilir.
KKDİK Ortak Kayıt Dosyası Nasıl Hazırlanır?
KKDİK ortak kayıt dosyası hazırlama süreci, firmaların ortaklaşa çalışarak gerekli bilgileri toplaması, dosyayı hazırlaması ve Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunması ile tamamlanır. KKDİK ortak dosya kaydı sürecini aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür:
- MBDF’nin (Madde Bilgi Değişim Forumu) Oluşturulması
MBDF (SIEF) aynı kimyasal maddeyi kaydettirmek isteyen firmaların bilgi paylaşımını sağlamak ve maliyetlerini azaltmak için bir araya geldikleri forumdur. Bu forum, kayıt işlemi öncesinde imalatçıların ve ithalatçıların aynı madde için kayıt işlemi yürütecek diğer firmalarla iletişime geçmesiyle oluşturulur. - Ön Kayıt ve Bilgi Paylaşımı
Ön kayıt işlemi, maddelere ilişkin temel bilgilerin ilgili Bakanlığa iletilmesi sürecini kapsar. Bu adımda maddenin kaydedileceği bildirilerek veri paylaşımı için firmaların bir araya gelmesi sağlanır. Bu sayede söz konusu kimyasal hakkındaki mevcut bilgiler bir araya getirilir. - KKDİK Ortak Kayıt Dosyası Hazırlığı
Bu adımda Bakanlığa sunulacak olan kayıt dosyası hazırlanır. Kayıt dosyasının içeriği yukarıda belirtildiği gibidir. - Dosya Sunumu
KKDİK ortak kayıt dosyası hazırlandıktan sonra KKS üzerinden Lider Kayıt ettiren tarafından Bakanlığa sunulur. Bakanlık bu dosyayı değerlendirerek bir ek bilgi ya da düzeltmenin gerekli olup olmadığını inceler.Eksik veya hatalı bilgiyle karşılaşılması durumunda ise firmadan gerekli düzeltmelerin yapılması istenir. - Kayıt Belgesinin Temini
Dosya kabul edildiğinde kimyasal maddeye ilişkin bir kayıt numarası verilir. Söz konusu numara kimyasalın Türkiye piyasasında yasal olarak bulundurulabileceğini ve kullanılabileceği gösterir.
KKDİK Ortak Kayıt Ücreti Nedir?
2024 yılı için KKDİK ortak kayıt ücreti tonaja ve firma büyüklüğüne bağlı olup detaylı bilgi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi web sayfasında yer almaktadır.
KKDİK Ortak Kayıt Dosyası hazırlama süreciyle ilgili daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
KKDİK Yönetmeliğine ilişkin hizmetlerimiz için buraya tıklayınız.