Avrupa’da Sürdürülebilir Ürünler İçin Ekotasarım Yönetmeliği Yürürlülüğe Girecek
Ekotasarım Yönetmeliği Hakkında
18 Temmuz 2024’te yürürlüğe girecek olan Sürdürülebilir Ürünler İçin Ekotasarım Yönetmeliği (ESPR) olarak da bilinen (AB) 2024/1781 Yönetmeliği, Komisyonun çevresel olarak daha sürdürülebilir ve döngüsel ürünler stratejisinin temel taşıdır.
Bu düzenleme, ürün sürdürülebilirliğini iyileştirerek iklim değişikliğini ve kirliliği azaltmayı amaçlayan 2020 Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nın çok önemli bir parçasıdır. ESPR, malzeme kullanımının döngüsellik oranını ve enerji verimliliğini artırarak AB’nin 2030 için çevre ve iklim hedeflerini desteklemektedir.
ESPR, AB pazarına sürülen ürünlerin döngüselliğini, enerji performansını ve diğer çevresel sürdürülebilirlik yönlerini önemli ölçüde iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
Sürdürülebilir ürünlerin temel özellikleri aşağıdaki kriterleri içermektedir.
- Azaltılmış enerji tüketimi
- Daha uzun kullanım ömrü
- Onarım kolaylığı
- Parçaları kolayca sökülebilir ve daha fazla kullanılabilir
- Daha az zararlı madde
- Artan geri dönüştürülebilirlik
- Daha yüksek geri dönüştürülmüş içerik
- Yaşam döngüleri boyunca daha düşük karbon ve çevresel ayak izi
ESPR, mevcut Ekotasarım Direktifi’nin (2009/125/EC) yerini almaktadır.
Aşağıdakilerde dahil olmak üzere, neredeyse tüm fiziksel kategoriler için (gıda ve yem gibi bazı istisnalar dışında) “ekotasarım gereksinimleri” olarak bilinen performans ve bilgi koşullarının ayarlanmasını sağlar.
- Ürün dayanıklılığını, yeniden kullanılabilirliği ve onarılabilirliği geliştirin.
- Ürünleri daha fazla enerji ve kaynak verimli hale getirin.
- Dairesel döngüyü engelleyen maddelerin durumunu ele alın.
- Geri dönüştürülmüş içeriği arttırın.
- Ürünlerin yeniden üretilmesini kolaylaştırın ve geri dönüştürülmesini kolaylaştırın.
- Karbon ve çevresel ayak izleri hakkında kurallar belirleyin.
- Ürün sürdürülebilirliği hakkında bilginin kullanılabilirliğini iyileştirin.
ESPR, ayrıca biz dizi yeni önlem içermektedir:
- Dijital Ürün Pasaportu (DPP)
ESPR, sürdürülebilirliği ve yasal uyumluluğu desteklemek için ilgili bilgileri depolayan ürünler, bileşenler ve malzemeler için dijital bir kimlik kartı olan DPP’yi sunar. Bu bilgiler elektronik olarak erişilebilir olacak ve tüketicilere, üreticilere ve yetkililere bilinçli karar vermede yardımcı olacaktır. DPP, teknik performans, malzeme kökenleri, onarım faaliyetleri, geri dönüşüm yetenekleri ve yaşam döngüsü çevresel etkileri hakkında ayrıntıları içerecektir.
- Satılmayan Ürünlerin İmhasını Ele Almak
AB’de satılmayan bir çok ürünün imhası için ESPR önlemler getirmektedir. Tüm ürün sektörlerindeki büyük ve orta ölçekli şirketlerin, attıkları ürünlerin sayısını, ağırlığını ve bunu yapma nedenleri gibi yıllık bilgileri web sitelerinde açıklamaları gerekecektir.
- Yeşil Kamu Alımları
ESPR, düzenleyeceği ürünleri satın alan AB yetkilileri için zorunlu Yeşil Kamu İhale kriterlerinin belirlenmesini sağlayarak bu fonların daha sürdürülebilir bir yönde yönlendirilmesine yardımcı olacaktır. Bu madde, sürdürülebilir ürünlere olan talebi önemli ölçüde arttıma potansiyeline sahiptir ve bu durumda şirketleri bu alanlara yatırım yapmaya teşvik etmektedir.
- Düzenleme
ESPR, bir çevre mevzuatıdır. Yani belirli ürün grupları için kurallar aşamalı olarak geliştirilecektir. Süreç, bir önceliklendirme alıştırması ile başlayacak ve ardından ele alınacak ürünleri ve önlemleri özetleyen bir çalışma planı oluşturulacaktır. Ürün kurallarının geliştirilmesi, kapsayıcı planlama, ayrıntılı etki değerlendirmeleri ve bir Ekotasarım Forumu aracılığıyla düzenli paydaş danışmanlığı içerecektir.
Sürdürülebilir Ürünler Yönetmeliği için Ekotasarım, AB’de daha sürdürülebilir ve döngüsel bir ekonomiye doğru atılmış önemli bir adımdır. ESPR, titiz ekotasarım gereksinimleri belirleyerek, Dijital Ürün Pasaportunu tanıtarak satılmayan malların imhasını ele alarak ve yeşil kamu alımlarını teşvik ederek çevreyi korumayı, sürdürülebilir iş modellerini teşvik etmeyi ve AB ekonomisinin dayanıklılığını güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Tüm işletmeler, sürdürülebilirlik için ürün tasarımlarını gözden geçirerek, belirli ürün kuralları için danışma sürecine girerek ve Dijital Ürün Pasaportu gerekliliklerini entegre ederek uyumluluğa hazırlanmalıdır. Ürün geliştirmede enerji verimliliğine ve döngüselliğe öncelik vermek çok önemli olacaktır.
Referans: 2024/1781 REGULATION (EU) 2024/1781 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCILof 13 June 2024 establishing a framework for the setting of ecodesign requirements for sustainable products, amending Directive (EU) 2020/1828 and Regulation (EU) 2023/1542 and repealing Directive 2009/125/EC