Cosmetische Allergenen en Nieuwe Regelgeving | Turkije
Cosmetische Allergenen en Nieuwe Regelgeving
In 2003 heeft het Europees Parlement Richtlijn 2003/15/EG uitgegeven, waarin een lijst van 26 allergenen stond (Aanvankelijk waren er 26 allergenen, maar twee werden verboden: Lilial, Lyral).
In december 2011 heeft het Europese Wetenschappelijke Comité voor Consumentveiligheid (SCCS) SCCS/1459/11 - "Advies over geurallergenen in cosmetische producten" aangenomen; hierdoor werd geconcludeerd dat mensen gevoelig zijn voor meer stoffen dan de 26 die vermeld staan in Verordening 1223/2009. Ongeveer 56 extra stoffen waren gepland om aan de reikwijdte van de verordening te worden toegevoegd, en in 2023 trad de nieuwe verordening in werking: Verordening (EG) 2023/1545 van 26 juli 2023 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1223/2009 van het Europees Parlement en de Raad en het besluit van de Raad betreffende de etikettering van geurallergenen in cosmetische producten.
De extra stoffen die in Bijlage III worden vermeld, zijn als volgt:
• 29 stoffen: Alpha-Terpineen, Terpinoleen, Rose Ketonen, 3-Propylidenftalide, Methylsalicylaat, Acetylcedreen, Amylsalicylaat, Anethol, Benzaldehyde, Kamfer, Beta-Caryofylleen, Carvon, Dimethylphenethylacetaat, Hexadecanolacton, Hexamethylindanopyran, Linalylacetaat, Menthol, Trimethylcyclopentenylmethylisopentenol, Salicylaldehyde, Santalol, Sclareol, Terpineol, Tetramethylacetyloctahydronaphthalenen, Trimethylbenzenepropanol, Vanilline, Eugenylacetaat, Geranylacetaat, Isoeugenylacetaat, Pineen.
• 27 natuurlijke extracten en oliën: Pinus Mugo, Pinus Pumila, Cedrus Atlantica Olie/Extract, Terpentijn, Myroxylon Pereirae Olie/Extract, Lippia Citriodora Absoluut, Cananga Odorata Olie/Extract, Cinnamomum Cassia Bladolie, Cinnamomum Zeylanicum Schorsolie, Citrus Aurantium Bloemolie, Citrus Aurantium Schilolie, Citrus Aurantium Bergamia Schilolie, Citrus Limon Schilolie, Citronella Olie, Eucalyptus Globulus Olie, Eugenia Caryophyllus Olie, Jasmijnolie/Extract, Juniperus Virginiana Olie, Laurus Nobilis Bladolie, Lavandula Olie/Extract, Mentha Piperita Olie, Mentha Viridis Bladolie, Narcissus Extract, Pelargonium Graveolens Bloemolie, Pogostemon Cablin Olie, Rozenbloemolie/Extract, Santalum Album Olie.
Deze stoffen moeten volgens de bestaande regels op de verpakking van cosmetische producten worden vermeld wanneer ze aan de volgende of hogere niveaus aanwezig zijn:
• 0,01% in afwasbare cosmetica (bijv. zeep, douchegel, shampoo),
• 0,001% in niet-afwasbare cosmetica (bijv. crème, lotion, tonic).
Etikettering is verplicht als de stof de gespecificeerde drempelconcentraties overschrijdt, die verschillend zijn voor afwasbare en niet-afwasbare producten. Daarom breidt de nieuwe verordening deze lijst uit naar meer dan 80 allergenen. Het moet worden onthouden dat het doel van deze aanvullende etikettering is om gevoelige personen te informeren en hen te laten weten welke componenten ze moeten vermijden. Etikettering is bedoeld om hen te vertellen of de stof waarvoor ze gevoelig zijn aanwezig is in het product.
Er is geen noodzaak om de formule te wijzigen en/of deze stoffen te verwijderen en/of de formulering van deze componenten te heroverwegen. Belangrijk is de uitbreiding en bijwerking van de allergenenlijst.
Deze situatie heeft nieuwe regelgevende en uitvoeringsuitdagingen met zich meegebracht, zoals:
• Een groot aantal complexe namen voor hetzelfde type allergeen voor allergische consumenten om te onthouden (56 nieuwe allergenen),
• Ruimteproblemen op etiketten door zeer lange ingrediëntenlijsten.
Om deze problemen aan te pakken, was een nieuwe benadering van regelgeving nodig in de nieuwe verordening, waarbij stoffen die dezelfde kruisreactiviteit veroorzaken, worden vermeld onder een gemeenschappelijke groepsnaam in plaats van individuele stofnamen in Bijlage III.
Er zijn twee regelgevende benaderingen voor het benoemen van allergenen die in Bijlage III van de verordening staan, die worden aangeduid als 'Onafhankelijk' en 'Geaggregeerd'. De 'Onafhankelijke' aanpak voor het invoeren van allergenen is de gebruikelijke regelgevende aanpak die in het verleden werd gebruikt voor 24 allergenen. De 'Geaggregeerde' aanpak voor het invoeren van allergenen is een nieuwe regelgevende benadering die is ontwikkeld om het probleem van lange en ingewikkelde ingrediëntenlijsten (vooral voor allergische personen) op te lossen, waardoor etiketten te lang worden en dus niet consumentvriendelijk zijn. In plaats van allergische personen te dwingen de volledige lijst van stoffen die tot dezelfde kruisreactiviteitsgroep behoren, te onthouden, moet elke relevante allergische persoon slechts één naam onthouden voor elke groep. Voor stoffen die hetzelfde (type) allergeen bevatten, worden 'Groepsnamen' aangeduid als 'groepsnamen'.
Bijvoorbeeld, voor de volgende drie grondstoffen die zijn vermeld in regel 354 van Bijlage III, moet de enkele naam "Lemongrass Oil" worden aangegeven in de inhoud als een groepsnaam.
“Als de concentratie van de niet-vrijgegeven producten 0,001% overschrijdt en de concentratie van de vrijgegeven producten 0,01% overschrijdt, moet de aanwezigheid van deze stof, zoals vermeld in artikel (1)(g) van de Verordening inzake cosmetische producten, worden aangegeven in de lijst van 'PRODUCTINGREDIËNTEN' als 'Lemongrass Oil'."
Verordening 2023/1545 bevestigt de overgangsperiode die is vastgesteld in de conceptverordening die we al kennen, en merkhouders moeten hun etiketten aanpassen aan de nieuwe eisen volgens de volgende tijdschema's:
• Binnen 3 jaar voor nieuwe cosmetische producten; tegen 31 juli 2026,
• Binnen 5 jaar voor cosmetica die al op de markt zijn; tegen 31 juli 2028.