Onderzoeksbehoeften voor de regelgeving van gevaarlijke chemicaliën bijgewerkt
Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) heeft zijn rapport over de belangrijkste onderzoeksonderwerpen bijgewerkt.
Het rapport biedt nu meer gedetailleerde informatie over de gebieden waar wetenschappelijk onderzoek nodig is om mensen en het milieu te beschermen tegen schadelijke chemicaliën.
Om de regelgeving van gevaarlijke chemicaliën in de Europese Unie te ondersteunen, is het essentieel om het wetenschappelijk onderzoek te vergroten en gerelateerde methodologieën te ontwikkelen. ECHA heeft de belangrijkste onderzoeksbehoeften voor 2023 geïdentificeerd. Deze initiatief maakt deel uit van de inspanningen van de agentschap om de belangrijkste uitdagingen aan te pakken die in de regelgeving onder het PARC-raamwerk worden tegengekomen.
In dit kader heeft ECHA aangegeven dat verder onderzoek nodig is op de volgende gebieden:
- Bescherming tegen de gevaarlijkste chemicaliën: Neurotoxiciteit, Immunotoxiciteit en Endocriene verstoring;
- Aanpak van chemische vervuiling in het milieu: Bioaccumulatie, beoordeling van de gevoeligheid van NBP's (Niet-bijen Bestuivers) voor biociden, uitbreiding van de bescherming van de biodiversiteit met behulp van Nieuwe Aanpakmethodologieën (NAM) en nieuwe benaderingen voor het monitoren van aanwezige chemicaliën in het milieu;
- Afstappen van dierproeven: Cross-lezen en NAM's, in vitro/in silico absorptie, distributie, metabolisme en excretie (ADME), en fysiologisch gebaseerde kinetische (TK) modellen, korte- en langetermijnvis toxiciteit en carcinogeniteit;
- Verbetering van de beschikbaarheid van chemische gegevens: Polymeren, micro- en nanomaterialen en nieuwe analytische methoden voor handhaving.
De uitvoerend directeur van ECHA, Dr. Sharon McGuinness, verklaarde dat het rapport was bijgewerkt om meer gedetailleerde informatie te verstrekken over onderwerpen waar een gebrek aan onderzoek is. Ze voegde eraan toe dat ze verwachten dat de onderzoeksgemeenschap positief op deze oproep zal reageren.
Deze update, die in lijn is met de strategieën van ECHA voor 2024-2028, heeft tot doel alternatieve methoden voor het evalueren van gevaren en risico's van chemicaliën te ondersteunen en de kennis over chemische veiligheid uit te breiden.
Dit artikel is afkomstig van ECHA.