ECHA’s Beoordeling van ABFRs
Over het ABFR-onderzoek
Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) heeft op verzoek van de Europese Commissie een beoordeling uitgevoerd. Deze beoordeling richt zich op het gebruik, de emissies, de gevaarlijke eigenschappen en mogelijke alternatieven met betrekking tot het afvalbeheer en de recycling van aromatische gebromeerde vlamvertragers (ABFRs).
De beoordeling onderzoekt 60 ABFRs op de EU-markt en concludeert dat niet-polymeer aromatische gebromeerde vlamvertrageradditieven aanzienlijke risico’s voor milieuvervuiling vormen vanwege hun persistentie, bioaccumulatie en toxiciteit. Deze stoffen worden gedurende hun hele levenscyclus, inclusief in de afvalfase, in het milieu vrijgegeven.
Belangrijkste bevindingen:
- Milieu-impact:
In vergelijking met andere ABFRs vormen niet-polymeeradditieven het grootste milieurisico vanwege hun neiging om uit materialen te lekken. ECHA heeft vijf zorgwekkende stoffen geïdentificeerd die zijn geclassificeerd als PBT (Persistent, Bioaccumulerend en Toxisch) en vPvB (zeer Persistent en zeer Bioaccumulerend). Daarnaast zijn 37 ABFRs mogelijk PBT, waarvan 17 niet-polymeeradditieven zijn. - Gebruik en emissies:
ABFRs worden in diverse toepassingen gebruikt, waarbij de sectoren elektronica, bouw en textiel het meest bijdragen aan de totale emissies. - Alternatieven:
Alternatieven voor ABFRs zijn geschikt voor veel toepassingen, waaronder organofosfaatvlamvertragers en niet-brandbare materialen. Sommige organofosfaatvlamvertragers kunnen echter vergelijkbare gevaarlijke eigenschappen hebben als ABFRs en geneigd zijn te lekken. Polymeer ABFR-additieven kunnen in veel toepassingen dienen als alternatieven voor niet-polymeer ABFR-additieven. - Afvalbeheer:
Onvoldoende recycling- en afvalbeheersystemen kunnen de milieuvrijgave van ABFRs verhogen. ECHA benadrukt de noodzaak om problematische kunststofadditieven in de vroege stadia van de waardeketen te elimineren. - Groepsbenadering:
Sommige niet-polymeer ABFR-additieven zijn niet geregistreerd onder REACH maar worden in grote mate in het milieu aangetroffen. Dit roept potentiële nalevingsproblemen met REACH op of onzekerheden over de ophoping van kunststoffen in geïmporteerde artikelen. Daarom moet een groepsbenadering worden gevolgd bij alle regelgevende maatregelen met betrekking tot ABFRs.
Voor meer details, bezoek de officiële website van ECHA.
Dit artikel is afkomstig van ECHA.