Chemische Datensysteem (KİMVES) is nu toegankelijk
Nieuw Datensysteem: KİMVES
Het Chemische Datensysteem (KİMVES), dat meldingen van classificatie en etikettering door fabrikanten/importeurs van chemische stoffen bevat, is nu toegankelijk.
In KİMVES kunt u toegang krijgen tot meer dan 80.000 classificatie- en etiketteringsmeldingen met betrekking tot ongeveer 20.000 verschillende stoffen die sinds 2014 zijn ingediend bij het online Chemische Registratiesysteem.
U kunt de inventaris doorzoeken op stofnaam, EG-nummer of CAS-nummer. U kunt informatie raadplegen zoals de gevarenklasse en categorische code, gevarenaanduidingscode, aanvullende gevarenaanduidingscode, gevarensymbolen, signaalwoordcode, specifieke concentratiegrenzen, M-factoren, classificaties beïnvloed door onzuiverheden/additieven en het aantal meldende bedrijven.
KİMVES dient niet alleen als informatiebron voor bedrijven om stoffen te classificeren volgens de relevante voorschriften, maar publiceert ook de verstrekte informatie zonder enige verificatie. De lijst van geharmoniseerde classificaties en etikettering van gevaarlijke stoffen is opgenomen in Tabel 3 van Bijlage 6 van de SEA-verordening, en voor stoffen die niet in deze tabel zijn vermeld, moeten bedrijven de gevaren-, etiketterings- en verpakkingsinformatie bepalen volgens de regels in dezelfde verordening en haar bijlagen.
KİMVES, de eerste openbaar toegankelijke inventaris van gevaarlijke chemicaliën die in Turkije worden vervaardigd of geïmporteerd, is een van de belangrijke resultaten van de SEA-verordening met betrekking tot de plicht van het ministerie om de inventaris op te stellen en te onderhouden.
Het Ministerie van Milieu, Stedelijke Planning en Klimaatverandering is verantwoordelijk voor het opstellen en onderhouden van een inventaris in de vorm van een database zoals vereist door Artikel 43, eerste lid van de Verordening betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (SEA-verordening).
De voor het publiek beschikbare informatie wordt geregeld door Artikel 61 van de Verordening betreffende de registratie, evaluatie, autorisatie en beperkingen van chemische stoffen (KKDIK) en omvat het volgende:
a) De IUPAC-naam voor stoffen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd volgens Bijlage 1 van de SEA-verordening onder Artikel 61, eerste lid (a) van de KKDIK,
b) De naam van de stof in EINECS, indien beschikbaar,
c) De classificatie en etikettering van de stof,
d) Gegevens over fysisch-chemische eigenschappen en gedrag in milieumedia,
e) Toxicologische en ecotoxicologische informatie,
f) Afgeleid no-effect level (DNEL) of voorspelde no-effect concentratie (PNEC) volgens Bijlage 1 van de KKDIK,
g) Veilig gebruiksinstructies verstrekt onder secties 4 en 5 van Bijlage 6,
h) Analytische methoden voor het detecteren van de aanwezigheid van een gevaarlijke stof in milieumedia en het bepalen van blootstellingsniveaus van mensen, indien gevraagd volgens Bijlagen 9 of 10.
In gevallen waarin de informatieverstrekker een geldige reden indient die door het ministerie wordt geaccepteerd dat de publicatie van de informatie mogelijk de commerciële belangen van de registrant of een andere betrokken partij zou schaden, kunnen de volgende informatie mogelijk niet toegankelijk worden gemaakt:
a) Indien nodig voor classificatie en etikettering, de zuiverheidsgraad van de stof en de identiteit van onzuiverheden en/of additieven die als schadelijk bekend staan,
b) De totale tonnageband waarin de stof is geregistreerd (1-10 ton, 10-100 ton, 100-1000 ton of meer dan 1000 ton),
c) Studieresumés of uitgebreide studieresumés,
d) Informatie in het veiligheidsinformatieblad die niet voor openbaar toegang is vermeld,
e) De handelsnaam/namen van de stof,
f) De IUPAC-naam van stoffen die als gevaarlijk worden beschouwd in de zin van Artikel 26 van de SEA-verordening, gebruikt als een of meer van het volgende:
- Als tussenproduct,
- In wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling,
- In artikel- en procesgerichte onderzoek en ontwikkeling.
Het Ministerie van Milieu, Stedelijke Planning en Klimaatverandering actualiseert de inventaris bij ontvangst van bijgewerkte informatie (zoals wijzigingen in de classificatie en etikettering van een stof of verschillende vermeldingen in de inventaris).
Er wordt verwacht dat KİMVES de communicatie over gevaren en het veilige gebruik van chemicaliën ondersteunt.
U kunt toegang krijgen tot het Chemische Datensysteem (KİMVES) via https://kimves.cevre.gov.tr/KIMVES.