![AANKONDIGING OVER HET KKDIK-REGISTRATIEPROCES-1](/upload/image/20250207101704.png)
AANKONDIGING OVER HET KKDIK-REGISTRATIEPROCES-1
AANKONDIGING VAN HET MOEU BETREFFENDE HET REGISTRATIEPROCES, DE VERKIEZING VAN DE LEIDENDE REGISTRANT EN HET KKS
Voor stoffen die als zodanig of in een mengsel vóór 31-12-2023 zijn vervaardigd of geïmporteerd, en waarvan de jaarlijkse hoeveelheid één ton of meer bedraagt, gelden de registratiebepalingen tussen 31-12-2020 en 31-12-2023.
Hieronder staan enkele belangrijke punten met betrekking tot de te volgen procedure:
1. Bedrijven die willen deelnemen aan het Substance Information Exchange Forum (SIEF) moeten hun pre-SIEF-indieningen zo snel mogelijk afronden.
2. Voor stoffen die door meer dan één fabrikant/importeur worden vervaardigd of geïmporteerd, wordt een gezamenlijke registratiedocument ingediend conform artikel 12 van de KKDIK-verordening. Hiervoor wordt een SIEF-query uitgevoerd voor stoffen waarvoor een pre-SIEF is ingediend. De bedrijven in het SIEF worden gecontacteerd.
3. Binnen het SIEF wordt bepaald wie de Leidende Registrant (Lead Registrant) zal zijn.
4. De beschikbare testgegevens, gegevensdeling, toegangsrechten tot gegevens en de kostenverdeling binnen het SIEF worden verduidelijkt door de Leidende Registrant.
5. De Leidende Registrant dient via het KKS een verklaring in over zijn positie als Lead Registrant bij het ministerie. Binnenkort zal hierover meer informatie beschikbaar zijn.
6. Nadat de Leidende Registrant het ministerie op de hoogte heeft gesteld van zijn positie, kan hij het registratiedossier indienen.
7. Zodra de Leidende Registranten zijn vastgesteld, kunnen andere bedrijven in het SIEF de informatie van de Leidende Registrant zien via de SIEF-query van de stof.
8. Wanneer de Leidende Registrant het registratiedossier indient, specificeert hij de aangesloten bedrijven in zijn dossier. Nadat de Leidende Registrant het dossier heeft ingediend, krijgen de aangesloten bedrijven de bevoegdheid om de relevante delen van het registratiedossier voor de betreffende stof in te vullen en als lid in te dienen.
9. De Leidende Registrant kiest binnen het SIEF de hoogste tonnage als sjabloon voor het registratietype en vult de relevante delen in. Hij vermeldt de tonnagegegevens van zijn bedrijf in sectie 1.1 en betaalt de registratietaks op basis van zijn eigen tonnageband.
10. Aangesloten bedrijven kiezen het registratietypesjabloon "KKDIK Registratie Lidmaatschapsaanvraag Algemeen". Zij betalen de registratietaks op basis van hun tonnageband.
11. CHESAR, de tool voor de beoordeling en rapportage van chemische veiligheid, zal uiterlijk in het laatste kwartaal van 2021 in het systeem worden geïntegreerd. Bedrijven die verplicht zijn een chemisch veiligheidsrapport op te stellen (voor stoffen die in hoeveelheden van 10 ton of meer per jaar worden vervaardigd/geïmporteerd), kunnen wachten op de voltooiing van het integratieproces van de tool. In de tussentijd kunnen zij hun gegevens in het systeem opslaan door de secties met betrekking tot de informatievereisten in het KKS in te vullen.
Betreffende downstream-gebruikers:
12. Uitwisseling van informatie binnen de toeleveringsketen is in dit proces van cruciaal belang. De communicatie tussen fabrikanten/importeurs en downstream-gebruikers moet doeltreffend zijn en duidelijk worden gespecificeerd in de handelsbetrekkingen. Het verkrijgen van een verklaring van de leveranciers van downstream-gebruikers, waarin staat dat zij details over hun gebruik aan het registratiedossier zullen toevoegen, zal het proces efficiënter maken.
13. De Downstream User Module, die gebruikt zal worden in situaties waarin downstream-gebruikers zich moeten aanmelden bij het KKS conform sectie 5 van de KKDIK-verordening, zal op 3 januari 2022 worden geopend.
De tekst van de aankondiging is te raadplegen via het tabblad "Chemisch Registratiesysteem (KKS)" van onze Chemicaliën Helpdesk, evenals via de volgende link: