De handel in producten die benzeen bevatten, vergroot de import van gevaarlijke chemische stoffen in de EU
PIC-chemicaliën met benzine in het jaarlijkse rapport van ECHA over handel
De handel in producten die benzine bevatten in de EU is aanzienlijk toegenomen, volgens het jaarlijkse rapport dat is gepubliceerd door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). De belangrijkste reden voor deze stijging is de toevoeging van benzeen aan de lijst van chemische stoffen de verordening inzake voorafgaande geïnformeerde toestemming (PIC) vereist is in het jaar 2022. In de jaren 2021-2022 was er ook een toename van 24% in de export van verboden of ernstig beperkte chemicaliën vanuit de EU naar niet-EU-landen. In deze periode werd in totaal 980.941,51 ton aan PIC-chemicaliën geëxporteerd. Samengevat is er sprake van een toename van de import en export van schadelijke chemicaliën onder de PIC-regelgeving in het jaar 2022.
Details
In 2022 werden gegevens over de export van PIC (De verordening inzake voorafgaande geïnformeerde toestemming) -chemicaliën uit de EU verstrekt aan ECHA door 24 EU-lidstaten en 543 bedrijven. Drie EU-landen en Noord-Ierland hebben geen gegevens verstrekt omdat ze geen PIC-chemicaliën exporteerden. Noord-Ierland en 21 EU-landen, samen met 191 bedrijven, hebben echter gegevens verstrekt over de import van deze chemicaliën binnen de EU. Zes EU-landen meldden dat ze geen PIC-chemicaliën importeerden.
Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) publiceert regelmatig jaarverslagen over de handel in verboden of ernstig beperkte chemicaliën in de EU. Volgens het vorig jaar uitgebrachte rapport is de import van PIC-chemicaliën in de EU in de periode 2021-2022 minstens 20 keer toegenomen. Volgens ECHA is de reden voor deze stijging de toevoeging van benzeen aan de lijst van chemische stoffen die in 2022 onder de PIC vallen. Met deze toevoeging vormden stoffen die benzeen bevatten de eerste vermelding "stof in stof" onder de PIC-regelgeving, die 96% van de gerapporteerde import in 2022 besloeg. Het rapport geeft ook een toename van 24% aan in de export van verboden of ernstig beperkte chemicaliën uit de EU gedurende dezelfde periode, wat neerkomt op een totaal van 980.941,51 ton aan geëxporteerde PIC-chemicaliën in de periode 2021-2022.
Het moet worden opgemerkt dat importeurs en exporteurs volgens artikel 10 van de PIC-regelgeving verplicht zijn informatie te verstrekken over de jaarlijkse handel in chemicaliën die zijn vermeld in bijlage I van de regelgeving en deze informatie uiterlijk op 31 maart van het volgende jaar aan de relevante nationale autoriteiten door te geven. ECHA vraagt ook aan elk EU-land om samengevoegde informatie te verstrekken.
Dit artikel is afkomstig van ECHA.